Hierbij onze Assortimentslijst : Agapanthus, LET OP niet alle variėteiten zijn altijd voorradig, gelieve ons te contacteren i.v.m. beschikbaarheid.

Agapanthus of Afrikaanse lelie

Bij de keuze van een Agapanthus is het belangrijk of het een bladverliezende of een groenblijvende soort is. De verzorging van beide soorten verloopt helemaal anders in de wintermaanden.

De bladhoudende Agapanthus moet overwinterd worden op een lichte vorstvrije koele plaats en moet af en toe wat water krijgen.
(max.1x per maand).
Een bladverliezende Agapanthus laat zich iets gemakkelijker overwinteren. Ze mogen droog en in het donker staan (max 8°C). De bladverliezende Agapanthus kan in ons klimaat in een border geplant worden mits goede afdekking in de winter(veel stro en een vlies).
Let wel op! Een natte winter kan meer schade aanrichten dan een koude winter. Belangrijk om weten is dat een Agapanthus in de winterperiode niet tegen natte voeten kan en dus in een goede waterdoorlatende grond geplaatst moet worden. In het groei en bloeiseizoen heeft de plant dan weer wel voldoende water nodig.

Tips voor een goede bloei!
  1. Een Agapanthus heeft veel zon nodig om knoppen te maken voor het volgende jaar.
  2. Goede voeding is een goede bloei: in de vroege lente bemesten met gedroogde koemest waarbij het stikstofgehalte het hoogst is. Dit is voor een goede groei. Later in de lente bemesten met een kunststofmest met een hoge Kaliwaarde en dat is voor een goede bloei. Op het einde van de zomer moet je de plant nogmaals met deze laatste meststof voeden, maar in mindere mate. Als de planten in winterrust gaan, mag er niet meer gemest worden.
  3. De Agapanthus heeft een koude periode nodig om weer goed te kunnen bloeien. Als ze te warm overwinteren zullen ze niet bloeien (groenblijvende planten vorstvrij overwinteren).
De meeste Agapanthussen bloeien in juni en juli. De hoogte van de bloemstengels varieert van soort tot soort, alsook de bloeiwijze.